Sunday, July 5, 2015

Моята търсачка набира скорост

Преди няколко дена публикувах един пост в известен български форум. Не беше нищо особено, просто се представих, и на кратко споменах за моята българска интернет търсачка. Честно казано, не очаквах голям интерес, и резултата ме изненада - освен обичайното тролене във форумите, имаше и хора които разгледаха търсачката, а един от потребителите дори откри проблем с браузър Konqueror. Това беше добре, защото изглежда съм използвал нетрадиционен подход в javascript-овете, и в резултат на това бедничкия браузър не показваше никакви линкове във резултатите от търсенето (SRI - search results items - така ги наричам аз).

Общо за първия ден след поста имаше около 150 запитвания и около 200 импресии на първата страница. После намаляха, което е естествено. Импресиите и запитванията си ги отчитам сам, не искам да ползвам никакви аналитични продукти, така че всичко е много елементарно и неточно, но на мен ми стига за начало.

Един от потребителите търсил думата "краставици" ;) Естествено нямало никакви резултати. Но това ми даде идея, че мога да показвам определени "снипети", които са директно извлечени от базата от знания на Попи. Нещо като снипетите от Wikipedia. Но по-елементарно, и в същото време обогатено с елементи с прагматична насоченост - например за краставицата - "става за ядене, салати, таратор", като отделните думи могат да бъдат линкове към други елементи от семантичната мрежа на Попи или списък с интернет страници, отговарящи по критерии за търсене на тези думи.

Но... това ще стане скоро.

No comments:

Post a Comment